Sushi je tradičné japonské jedlo, ktoré si získalo srdcia gurmánov aj na Slovensku a na celom svete. Ak ste ešte nemali to potešenie ochutnať túto špecialitu a nechcete sa dopustiť faux pas počas pracovného obeda alebo rande, pozrite si nášho sprievodcu!

Čo je sushi a ako si vybrať jedlo pre seba

Sushi je orientálne jedlo pozostávajúce z ryže a rôznych plodov mora. Toto jedlo sa tradične podáva s japonským chrenom (wasabi), slanou sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom. Na Ďalekom východe sa jedlo konzumuje paličkami, tento zvyk sa udomácnil aj na Slovensku. Nie je to však jednoduché umenie a vyžaduje si prax.

Aby to bolo jednoduchšie, sushi sa podáva vo forme malých kúskov, ktorých tvar umožňuje chytiť ich medzi dve paličky. Táto forma navyše uľahčuje samotnú konzumáciu, takýto malý úlomok sa dá zjesť na jedno sústo a elegantným spôsobom. Sushi sa pred vložením do úst namáča do sójovej omáčky alebo wasabi. Samozrejme sa dajú navzájom kombinovať. Na zmenu chuti pred vyskúšaním iného druhu sushi sa konzumuje zázvor, ktorý dokonale prečistí chuťové poháriky.

Zázvor sa žuje, čím sa dokonale prečistia chuťové poháriky

V krajine vychádzajúceho slnka je sushi jednoducho „prekyslená ryža“. Reštaurácia ponúka mnoho variácií tohto tradičného jedla. Väčšinou ide o kombináciu ryže, morských rias a plodov mora. Tu sú najčastejšie:

nigiri – je najčastejšie objednávaným druhom sushi. Je to porcia ryže, na ktorú sa položí kúsok ryby (v pečenej alebo surovej forme), japonská omeleta alebo chobotnica. Podávame s tradičnými prílohami;
hosomaki – jednozložková verzia. Obsahuje ryžu a kúsok ryby alebo zeleniny. Je to najmenší druh sushi;
maki – v japončine „maki“ znamená „rolka“. Ide o najklasickejší typ – rolku ryže obalenú v riase nori s kúskom morských plodov, rybou či zeleninou a syrom. Na rolovanie sushi rolky sa používa podložka vyrobená z bambusu;
kappa maki – je to len hosomaki s uhorkou;
futomaki – hosomaki v predĺženej verzii s minimálne štyrmi ingredienciami;
uramaki – keďže „ura“ znamená v japončine „hore nohami“, v tomto type sushi sa ryža umiestňuje nad morské riasy. Vonkajšia vrstva ryže môže byť posypaná sezamovými semienkami. Veľmi obľúbené sushi – california maki, obsahuje krabie tyčinky s avokádom a uhorkou zabalené v morských riasach a ryži;
sashimi – sú to len tenké kúsky rýb naaranžované na tanieri. Samozrejme, s pridaním vhodného korenia. Zvyčajne sa podáva s prílohami vo forme zeleniny.

Používanie paličiek – základné pravidlá

Používanie paličiek pri jedení japonského jedla je dobre zaužívané. Takže sa oplatí ovládať toto umenie. Najlepšie je cvičiť doma, pretože začiatky môžu byť ťažké. K dispozícii sú aj paličky pre deti, navzájom spojené gumičkou – poslúžia na učenie aj dospelým.

Tu sú základné pravidlá: držte hornú paličku prostredníkom, ukazovákom a palcom. Druhá palica by mala byť umiestnená medzi základňou palca a dlaňou. Pohyblivá palička je len horná a slúži na chytanie kúskov sushi.

Druhá je na podporu. Stojí za to vedieť, že v Japonsku by ste nemali držať paličky piatimi prstami. To je vnímané ako veľké faux pas.

Naučte sa históriu paličiek

Hoci presný pôvod paličiek nie je známy, s istotou sa dá povedať, že ich používala už dynastia Shang, ktorá vládla Číne približne od roku 1766 pred Kristom. Jedenie paličkami sa spája s ázijskou kuchyňou. Dnes sa s týmto spôsobom stravovania môžeme stretnúť po celom svete. Do sushi sa zvyčajne pridáva tradičný japonský alkohol, saké.

Rozdiely medzi japonskými a čínskymi paličkami

Japonské paličky sú vyrobené z lakovaného bambusu alebo dreva, zatiaľ čo čínsky ekvivalent je vyrobený z leštených surovín. V Číne existujú dve veľkosti paličiek – 26 cm pre dospelých a kratšie pre deti. V Japonsku je pre všetkých len jedna veľkosť a to 23 cm. Čínske paličky majú skosený koniec a japonské paličky majú špicatý koniec.

Takéto znalosti môžu byť užitočné pri konverzácii pri sushi večeri.

Vedieť konzumovať toto jedlo môže byť užitočné v mnohých situáciách, pretože je to jedno z najobľúbenejších jedál na svete.